Slaná granola - chrumkavý snack plný zdravých tukov
Slaná granola je ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí majú radi niečo chrumkavé. Hodí sa ako snack, doplnok k šalátom, jogurtom alebo polievkam. Prináša do jedálnička zdravé tuky a zaujme svojou výraznou chuťou.
Ingrediencie:
-
1,5 hrnčeka celozrnných ovsených vločiek
-
1/2 hrnčeka orechov (napr. mix orechov)
-
1/4 hrnčeka slnečnicových semienok
-
1/4 hrnčeka tekvicových semienok
-
1 PL čierneho sezamu
-
1/4 hrnčeka olivového oleja
-
4 ČL zeleninové bujonky s horským syrom
-
1 ČL karí alebo iné korenie podľa chuti (voliteľné)
Postup:
-
Orechy nahrubo nasekajte a zmiešajte so zvyšnými ingredienciami, ideálne ručne.
-
Zmes rovnomerne rozprestrite na plech vyložený papierom na pečenie.
-
Pečte v predhriatej rúre na 180 ° C (teplovzdušný) približne 18 minút. Počas pečenia odporúčame granolu 1-2krát premiešať, aby bola rovnomerne prepečená.
Granola je hotová, akonáhle je zlatistá a chrumkavá. Po vychladnutí ju možno skladovať vo vzduchotesnej nádobe a používať ako zdravý snack alebo dochucovadlo k jedlám.
Tipy na použitie slané granoly:
-
Šaláty – posypte granolou zeleninové alebo strukovinové šaláty pre extra chrumkavý element a chuť.
-
Polievky – použite ako zdravú alternatívu krutónov do krémových polievok.
-
Jogurty a tvaroh – preslaný twist k bielemu jogurtu alebo tvarohu s bylinkami.
-
Wrapy a sendviče – pridajte do zeleninových wrapov pre zaujímavú textúru.
-
Snack alebo príloha – samotná granola je skvelá ako rýchly snack k čaju či káve.
-
Pečená zelenina – posypte ju na pečenú zeleninu alebo tofu pre chrumkavú vrstvu a extra chuť.
-
Dipy a nátierky – je možné primiešať na posyp dipov alebo hummusu pre kontrastnú chrumkavosť.
18. 08. 2025