Úvod / Magazín

Hrsť orechov každý deň

Že sú orechy nielen chutné, ale aj prospešné pre naše zdravie , vedeli už aj naši predkovia. A preto sa stali neoddeliteľnou súčasťou ľudskej stravy už odnepamäti. Orechy dokážu pomôcť s redukciou hmotnosti , znižujú cholesterol , veľmi dobre si rozumejú s kardiovaskulárnym systémom , posilňujú imunitu a robia nás nielen zdravšie, ale aj krajšie . Maškrtiť ich môžete nielen bez výčitiek, ale rovno so skvelým pocitom.

Neklamte svoje chuťové poháriky

Kešu, arašidy, pistácie, vlašiaky, mandle, pekány alebo makadamy? Zostať len pri jednom druhu by bola rozhodne škoda . A to nielen preto, že každý druh má svoju špecifickú chuť , ale v každom orechu sa tiež líši pomer prospešných živín .

A čo že sa skrýva pod pojmom: „prospešná živina“? Všeobecne sú orechy dobrým zdrojom vitamínov , minerálov a organických zlúčenín . Presnejšie povedané, výhody plynú z obsahu vlákniny, mononenasýtených mastných kyselín, kyseliny linolovej, flavonoidov, antioxidantov, karoténu, L-arginínu, vitamínu E, rastlinných sterolov a minerálov ako napríklad medi, železa, vápnika, draslíka, zinku, hor.

A zjednodušene?

  • Vďaka vysokému obsahu vlákniny eliminujú orechy zažívacie problémy .
  • Vláknina v orieškoch má ešte jednu cenú vlastnosť - predlžuje pocit sýtosti . Preto sú orechy skvelou desiatou na výlety, do práce, do školy, na cesty, a navyše pomáhajú s redukciou hmotnosti . (Ak práve nesiahnete po tých v čokoláde.)
  • Omega - 3 mastné kyseliny, tie sú zlatom medzi zdravými tukmi a silne protizápalovým účinkom. Zároveň je dokázané, že tieto nenasýtené tuky zohrávajú kľúčovú úlohu v prevencii proti vzniku rakoviny hrubého čreva alebo prostaty.
  • Dobrý a zlý cholesterol ? Už ste o ňom možno počuli. HDL cholesterolu (toho dobrého) sú orechy plné až po okraj, zatiaľ čo LDL cholesterolu (toho zlého) nás dokážu úspešne zbavovať.
  • Orechy tiež obsahujú dôležitú aminokyselinu zvanú L-arginín , ktorá znižuje tlak v cievach a tepnách. Tým prispieva k regulácii krvného tlaku , zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, a tak preventívne pôsobí proti rade srdcových ochorení .
  • Ďalším zástupcom prospešných živín je vitamín E , ktorý je silným antioxidantom a dokáže bojovať s negatívnymi účinkami voľných radikálov v tele. Zároveň je skvelým pomocníkom proti predčasným známkam starnutia a zvyšuje pružnosť a odolnosť pokožky.

Orechové chrumkanie je skrátka prospešné po všetkých stránkach, a navyše skvele chutí . Maslovo jemná chuť sa stáva silne návykovou a zostať len pri jednej hrsti býva poriadny oriešok.

12. 07. 2022

Dalšie články

Vánoční dárky, které potěší

Obdarujte blízké tím, co má smysl To období je zase tady. Stmívá se čím dál dříve, v nákupních…

VIDEORECEPT: Stir fry soba nudle

Mám pocit, že jsem to už jednou zmínila. Miluji jednoduchá jídla, při kterých nemusím použít příliš…