Podzimní dýňová bábovka
Táto tekvicová bábovka je plná vôňa škorice a perníkového korenia, má krásne vláčnu štruktúru a vďaka tekvici aj prirodzenú sladkosť.
A čo je najlepšie? Je čisto vegán , ale ľahko ju pripravíte aj v klasickom variante .
Čo budete potrebovať
(1 menšia forma na bábovku)
Suché ingrediencie:
-
250 g hladkej špaldovej múky
-
2 PL mletého ľanového semienka (alebo 2 vajcia, pokiaľ nepečiete vegánsky)
-
1 prášok do pečiva
-
½ ČL jedlej sódy
-
1 ČL škorice
-
1 ČL perníkového korenia
Mokré ingrediencie:
-
½ strednej tekvice (cca 200 g upečenej dužiny)
-
1 ČL jablčného octu (v nevegan verzii môžete vynechať)
-
50 ml kokosového oleja (alebo rozpusteného masla)
-
80 ml javorového sirupu (alebo medu)
-
200 ml rastlinného mlieka (napr. mandľového, kešu, ovseného; v nevegan verzii je možné použiť klasické mlieko)
Na tmavú vrstvu:
-
2 PL kakaa
-
4 PL rastlinného mlieka
Postup
Pripravte si tekvicu.
Tekvicu vydlabajte, nakrájajte na mesiačiky a pečte pri 200 ° C asi 30 minút, kým nezmäkne.
Nechajte vychladnúť - pokojne aj cez noc.
Predhrejte rúru na 180 °C. Formu na bábovku vymažte olejom a vysypte múkou.
Zmiešajte suché ingrediencie vo väčšej mise – múku, ľanové semienko, prášok do pečiva, sódu, škoricu a perníkové korenie.
Rozmixujte mokré ingrediencie.
V menšej mise rozmixujte upečenú tekvicu spolu s kokosovým olejom, javorovým sirupom, octom a rastlinným mliekom.
Spojte obe zmesi.
Mokré ingrediencie vmiešajte do suchých a dôkladne premiešajte, až vznikne hladké cesto.
Pripravte tmavú časť.
Štvrtinu cesta si odložte bokom a vmiešajte doň kakao a mlieko.
Cesto vrstvite.
Do formy dávajte striedavo svetlé a tmavé cesto po lyžiciach. Nakoniec môžete cestom párkrát prejsť špajľou, aby sa farby jemne premiešali.
Pečte.
Bábovku vložte do rúry a pečte cca 45 minút pri 180 °C.
Dokončenie.
Ešte teplú bábovku opatrne vyklopte a nechajte úplne vychladnúť.
01. 10. 2019


