Úvod / Magazín

Raw vianočná kokosová roláda

Nutty VEGAN Nutty VEGAN Počet přečtení 1507×

Kokosová roláda – ľahšia vianočná klasika v zdravšom kabátiku

Kokos na Vianoce jednoducho patrí. A táto kokosová roláda je skvelou alternatívou k bežným cukrovinkám - jemná, nepečená, krásne vláčna a chutí úplne všetkým.

Na cca 20 porcií budete potrebovať:


1️⃣ Tmavá vrstva

  • 200 g datlí

  • 100 g strúhaného kokosu

  • 100 g kešu orechov

  • 30 ml kokosového oleja

  • 30 g kakaa

  • štipku soli


2️⃣ Svetlá vrstva

  • 200 g kokosu

  • 100 g kešu orechov

  • 50 ml agávového sirupu

  • 30 ml kokosového oleja

Na posypanie:

  • strúhaný kokos podľa potreby


POSTUP

1) Tmavá vrstva

  • Datle namočte aspoň na 30 minút do vody.

  • V mixéri rozmixujte kokos a kešu orechy na jemnú „múku“.

  • Pridajte kakao, štipku soli, scedené datle a kokosový olej.

  • Mixujte, kým nevznikne jednotná mäkká hmota.

  • Hmotu vyvaľkajte na tenkú placku – najlepšie medzi dvoma vrstvami (dole potravinová fólia, hore papier na pečenie).


2) Svetlá vrstva

  • Kešu orechy rozmixujte spolu so 150 g kokosu, až vznikne ľahko lepivá hmota.

  • Zmiešajte so zvyškom kokosu (50 g), agávovým sirupom a kokosovým olejom.

  • Dôkladne premiešajte.


3) Finálne zostavenie

  • Svetlú vrstvu rovnomerne rozotrite na tmavú.

  • Zarolujte pevne do rolády a poriadne utiahnite (fólia pomôže).

  • Nechajte chladiť minimálne 2 hodiny , ideálne cez noc .

  • Nakrájajte na plátky a podávajte.


TIP:

Kešu orechy môžete nahradiť 100% jemným kešu maslom - práca bude rýchlejšia a textúra ešte krémovejšia.

30. 11. 2025

Dalšie články

Vegan proteinem k vysněné postavě?

Jsou veganské proteiny tou správnou volbou? Doba, kdy byly proteinové nápoje pro mnoho lidí…

Datlové guličky s kokosom

Extrémne jednoduché. Extrémne rýchle. Extrémne dobré. Pokiaľ máte pripravené ruky na tvorenie…

Prečo práve Bujónka?

Bujónka je skvelá, jemná pasta vyrobená iba z kvalitných surovín. Z mäsa zo slovenských fariem…