Raw lieskové guličky
Datlové guličky v raw čokoláde s lieskovými orechmi
Krásne sladké len vďaka datliam, v chrumkavej domácej raw čokoláde as celým lieskovým orieškom vo vnútri.
Ideálny spôsob, ako ozvláštniť tohtoročné vianočné pečivo — a ohromiť aj tých, ktorí nedajú dopustiť na klasiku.
Recept je na cca 30 guličiek .
Ingrediencie – guličky:
-
250 g lieskových orechov alebo 250 g lieskoorieškovej múky
-
200 g datlí bez kôstok
-
3 PL chocotely
-
štipka soli
-
30 ks celých lieskových orechov (dovnútra)
Ingrediencie – čokoláda:
-
8 PL kokosového oleja
-
8 PL kvalitného raw kakaa
-
4 PL agávového sirupu
-
2 PL chocotely
-
hrsť nasekaných lieskových orechov
Postup:
1️⃣ Pripravíme guličky
-
Datle si aspoň na 30 minút namočte do vody.
-
250 g lieskových orechov rozmixujte na múku (alebo použite rovno hotovú lieskovoorieškovú múku).
-
Pridajte štipku soli, chocotelu a scedené datle.
-
Mixujte, kým nevznikne jednotná, lepivá hmota.
2️⃣ Tvarovanie
-
Vezmite vždy malý kúsok hmoty, vytvorte placku a doprostred vložte celý lieskový orech .
-
Obaľte ho cestom a vytvarujte guľôčku.
-
Hotové guličky uložte aspoň na 1 hodinu do mrazničky .
3️⃣ Čokoládová vrstva
-
Nad vodným kúpeľom rozpustite kokosový olej.
-
Pridajte agávový sirup, kakao a chocotelu, miešajte do hladka.
-
Vmiešajte najemno nasekané lieskové orechy.
4️⃣ Obaľovanie
-
Stuhnuté guličky namáčajte v čokoládovej zmesi a nechajte vychladnúť v chladničke.
-
Ak chcete hrubšiu čokoládovú vrstvu , môžete obaľovanie zopakovať dvakrát.
Guľôčky skladujte v chladničke — najlepšie je zjesť v priebehu dvoch týždňov… ale obvykle zmizne oveľa skôr
28. 11. 2025

