Úvod / Magazín

Tekvicová polievka

Tekvicová polievka – jednoduchý recept

Ingrediencie (pre 4 porcie):

  • 1 menšia tekvica Hokkaido (cca 1 kg)

  • 1 stredná cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1–2 lyžice olivového oleja

  • 600 ml zeleninového vývaru (alebo vody bujónka)

  • 100 ml smotany na šľahanie alebo rastlinné alternatívy

  • soľ, korenie, muškátový oriešok podľa chuti

  • voliteľne semienka tekvica na posypanie

Postup: Tekvicu umyte, rozkrojte, odstráňte semienka a nakrájajte na menšie kocky. U Hokkaido nie je potrebné lúpať. Cibuľu a cesnak olúpte a jemne nasekajte. V hrnci rozohrejte olej, opražte cibuľu do sklovata, pridajte cesnak a krátko orestujte. Pridajte tekvicu, zalejte vývarom a priveďte do varu. Znížte teplotu a varte cca 15–20 minút, kým tekvica nezmäkne. Polievku rozmixujte tyčovým mixérom do hladka. Vmiešajte smotanu, dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom.

Podávajte ozdobené semienkami tekvice alebo trochou smotany.

Tip: Pre pikantnejšiu chuť je možné pridať štipku karí alebo zázvoru.

 

[ID: 1488]

18. 08. 2025

Dalšie články

Největší mýty a omyly: Zdravé hubnutí

Hubnutí je na poli výživy tématem číslo jedna, a není tedy divu, že se kolem něj točí spousta…

Vitality green mix sušenky

Jste závislí na sladkém? Vyzkoušejte "zelené" mlsání v podobě sušenek s Vitality green mixem a…

Obľúbené horúce vianočné nápoje

Horúce vianočné nápoje sú obľúbenou tradíciou počas zimných mesiacov a vianočných sviatkov. Tieto…