Tekvicová polievka
Tekvicová polievka – jednoduchý recept
Ingrediencie (pre 4 porcie):
-
1 menšia tekvica Hokkaido (cca 1 kg)
-
1 stredná cibuľa
-
2 strúčiky cesnaku
-
1–2 lyžice olivového oleja
-
600 ml zeleninového vývaru (alebo vody bujónka)
-
100 ml smotany na šľahanie alebo rastlinné alternatívy
-
soľ, korenie, muškátový oriešok podľa chuti
-
voliteľne semienka tekvica na posypanie
Postup: Tekvicu umyte, rozkrojte, odstráňte semienka a nakrájajte na menšie kocky. U Hokkaido nie je potrebné lúpať. Cibuľu a cesnak olúpte a jemne nasekajte. V hrnci rozohrejte olej, opražte cibuľu do sklovata, pridajte cesnak a krátko orestujte. Pridajte tekvicu, zalejte vývarom a priveďte do varu. Znížte teplotu a varte cca 15–20 minút, kým tekvica nezmäkne. Polievku rozmixujte tyčovým mixérom do hladka. Vmiešajte smotanu, dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom.
Podávajte ozdobené semienkami tekvice alebo trochou smotany.
Tip: Pre pikantnejšiu chuť je možné pridať štipku karí alebo zázvoru.
[ID: 1488]
18. 08. 2025