Úvod / Zdravé potraviny / Prílohy

NUTTY RÝŽA ČIERNA BIO 600 G

NUTTY RÝŽA ČIERNA BIO 600 G

NUTTY RÝŽA ČIERNA BIO 600 G

4,34 €(3,62 € bez DPH)
SklademOdošleme v pondelok 13. 05.

NUTTY RÝŽA ČIERNA BIO 600 G

Popis

Divoká krásavica s dlhými zrnkami! Vyniká v šalátoch. V kuchyni s ňou šetrite a miešajte s ostatnými druhmi ryže.

O čiernej ryži sa traduje, že v skorších dobách patrila medzi vzácne a pre bežných ľudí zakázané potraviny. Mohol si ju dopriať iba čínsky cisár a jeho rodina. Dnes si túto výživnú dobrotu s jedinečnou chuťou môžete dopriať aj vy.

Pri ryži s názvom natural je potrebné počítať s trochu dlhšou dobou prípravy. Natural ryža vám to ale vynahradí rýchlejším pocitom zasýtenia.

 

Čierna ryža a jej účinky

Ryža bola pôvodne domestikovaná v Číne, a to už pred viac ako 10 tisíc rokmi . Preto nás nemôže prekvapiť, že aj čierna ryža patrí vo východnej Ázii medzi rozšírenú potravinu a zároveň o neoddeliteľnú súčasť mnohých tunajších tradičných medicín . Obsahuje totiž mnoho účinných látok. Menovať musíme predovšetkým vitamíny (napr. vitamín E), stopové prvky, vlákninu, minerálne látky (napr. meď, zinok či železo), aminokyseliny a veľké množstvo antioxidantov. Už z tohto zoznamu je zrejmé, že má mnoho pozitívnych účinkov na ľudské zdravie.

Vzhľadom k vyššie uvedenému je zrejmé, že má čierna ryža silné antioxidačné účinky . To znamená, že jej konzumácia znižuje riziko vzniku mnohých srdcovo-cievnych chorôb a zároveň niektorých druhov rakoviny. Navyše má veľmi zaujímavé protizápalové účinky . Príjem čiernej ryže tiež dokáže eliminovať vznik cukrovky as jej pomocou môžete bojovať aj proti obezite . Niekedy sa tiež uvádza, že sa jedná o účinný prostriedok na znižovanie cholesterolu a pozitívne pôsobí aj v prípade alergií či astmy . Pokiaľ ste ju teda v kuchyni doteraz nemali, rozhodne stojí za vyskúšanie.

 

Kde nájde čierna ryža využitie?

  • príloha - ryžu je možné využiť ako prílohu k slaným zeleninovým i mäsovým pokrmom, zmiešajte ju s bielou ryžou, čierne dajte menej ako biele
  • rizoto - klasickým spôsobom môžete ryžou zmiešať so zeleninou a korením podľa ľubovôle, čiernu ryžu vždy miešajte s bielou, čierne dajte menej ako biele
  • vyprážaná ryža - po uvarení môžete ryžu na väčšom množstve oleja spoločne so zeleninou vyprážať asi 2 minúty, nakoniec pridajte rozmiešané vajíčka a krátko dosmažte, stačí už len korením dochutiť, čiernu ryžu vždy miešajte s bielou, čierne dajte menej ako biele
  • ryžový šalát - ryžu po vychladnutí zmiešajte podľa fantázie s rôznymi ingredienciami, my odporúčame varené fazuľové struky, vlašské orechy, osmahlú cibuľku a šampiňóny, nakoniec zasypte čerstvou petržlenovou vňaťou a zalejte zálievkou z octu, dajte menej ako biele
  • dekorácia - ryža má zaujímavé sfarbenie av Ázii sa bežne využíva na dekorovanie
  • exotické raňajky - ryžu uvarte vo vode so škoricou a zázvorom, až sa voda vstrebe, vmiešajte do ryže med, vanilku, nechajte odstáť päť minút, potom pridajte obľúbené ovocie a orechy a zalejte kokosovým mliekom

 black-rice-(1)_optimized_optimized

Ryža je veľmi stará kultúrna plodina, ktorá sa pestuje v subtrópoch a trópoch Afriky a Ázie. Dnes jej najväčším vývozcom je hlavne Čína a India. Ryža sa často predáva lúpaná, natural ryža je však nelúpaná varianta. Celkovo je známych asi 20 druhov ryže, z ktorých sa vyrába múka, kaša, škrob, víno, ocot alebo slad. Rastlina sa pestuje na špeciálnych ryžoviskách a žne sa až dvakrát do roka.

Biopotraviny vždy prechádza systémom kontrol a certifikácie, ktorý zaisťuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich biokvalitu docení predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.

 

Príprava

Čierna ryža sa pripravuje podobne, ako ryža klasická, len to trvá o trochu dlhšie. Nemusíme ju tak preplachovať pred varením, pretože lepí len minimálne, ale rovnako malé prepláchnutie jej neuškodí. Potom ryžu zalejeme studenou vodou v pomere dve ku jednej v prospech vody. Uvedieme do varu, poriadne zamiešame, aby sa nám nechytala a potom ju na malom plameni necháme pod pokrievkou prebublávať pol až trištvrte hodiny. Po vsiaknutí celej vody je rozumné oheň vypnúť a nechať ju bez odkrývania dôjsť. Zhruba po dvadsiatich minútach varenia čiernu ryžu môžeme osoliť. Niekedy sa odporúča ju dve hodiny pred varením po prepláchnutí namočiť, ale záleží to od druhu. Určite tým nič nepokazíme, len doba varenia bude trošku kratšia.

 

Zloženie

Ryža čierna*. Môže obsahovať stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva

 

Skladovanie

Skladujte pri teplote do 25 ° C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70%.

 

Balenie: Zipsový uzáver obalu pre udržanie čerstvosti a možnosti pohodlného znovuotvorenia

 

Nutričné hodnoty NUTTY RÝŽA ČIERNA BIO 600 G

Nutričné hodnotyve 100gv 1 dávke
Energetická hodnota 1 445 kJ / 345 kcal
Tuky 2,2 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 0,54 g
Sacharidy 74,1 g
z toho cukry 2,6 g
Vláknina 3,4 g
Soľ 0,02 g
Vápnik 33 mg

Dotaz k produktu NUTTY RÝŽA ČIERNA BIO 600 G

Meno
Telefón
E-mailpovinné
povinné pole
Vaša otázkapovinné
povinné pole
 

Súvisiace produkty