Cizrnový vegan burgr
4 porcie – šťavnatý, plný chuti a ideálny ako alternatíva k drahým „mäsovým náhradkám“.
Keď chcete návštevu naozaj ohromiť - skúste tento domáci burger. Chuťovo výrazný, nutrične vyvážený a cenovo oveľa príjemnejší ako kupované rastlinné varianty.
DOMÁCE BULKY
Kvások:
-
¼ kocky čerstvého droždia
-
½ lyžičky soli
-
½ lyžičky cukru
-
1 PL múky
-
50 ml vlažnej vody
Na cesto:
-
100 g špaldovej hladkej múky
-
100 g špaldovej celozrnnej múky
-
100 ml vody
-
sezamové semienka
-
trochu oleja na potretie
Postup:
-
Zmiešajte suroviny na kvások a nechajte 10–15 minút stáť, až začne pracovať.
-
Pridajte múky a vodu, vypracujte cesto a rozdeľte na 4 diely.
-
Vytvarujte vyššie hrčky, nechajte ďalších 15 minút kysnúť.
-
Potrite olejom, posypte sezamom a pečte 30 minút na 180 °C .
-
Pred krájaním úplne vychlaďte.
SOJANÉZA (rýchla vegán majonéza)
-
100 ml nesladeného sójového nápoja
-
200 ml neutrálneho oleja
-
1 lyžička soli
-
1 PL horčica
-
1 PL citrónovej šťavy
Postup:
Všetko vložte do vysokej nádoby a tyčovým mixérom premixujte 10–15 sekúnd. Zmes okamžite zhustne.
BATÁTOVÉ HRANOLKY
-
4 batáty
-
olej
-
soľ
Postup:
-
Nakrájajte na hranolky, premiešajte s olejom.
-
Pečte 30 minút na 200 °C .
CIZRNOVÉ „KARBANÁTKY“
-
150 g suchého cíceru
-
3 PL oleja zo sušených paradajok
-
1 červená cibuľa
-
1 menšia cuketa (cca 100 g po očistení)
-
3 ks sušených paradajok
-
2 PL chia semienok
-
40 g mletých vlašských orechov
-
30 g strúhanky
-
1-2 PL Bujony Pečená paprika s čili
Postup:
-
Cícer namočte cez noc, druhý deň zlejte (nevarí sa!).
-
Na panvici orestujte cibuľu s nakrájanou cuketou.
-
V mixéri rozmixujte cícer, paradajky, orestovanú zeleninu a olej.
-
Premiestnite do misy, pridajte chia, orechy, strúhanku a korenie.
-
Nechajte 20 minút odležať v chladničke.
-
Vytvarujte 4 burgre a buď:
-
opečte na panvici a dopiecť v rúre, alebo
-
pečte rovno v rúre dozlatista (cca 15 min).
-
ČO DÁŤ DO BURGERA?
-
sojanéza
-
paradajka
-
čerstvý šalát
-
rukola
-
červená cibuľa
-
kyslá uhorka
Bulku rozrežte, namažte sojanézou, pridajte zeleninu, cícerový burger, priklopte a podávajte s batátovými hranolkami.
TIPY NAVYŠE
-
Chcete výraznejšiu chuť? Pridajte 1–2 lyžičky Bujónky Cesnak–tekvica alebo Paprika–chilli do zmesi.
-
Sojanézu môžete vylepšiť nasekanou uhorkou a cibuľou → vznikne expresný vegán „tatarka“.
-
Burgery sa skvele hodia aj do meal-prepu – v chladničke vydržia 2–3 dni.
12. 12. 2025


