NUTTY PAPRIKA SLADKÁ ASTA 200 100 G
Použitá časť rastliny: sušená dužina papriky siatej (papriky ročnej) s malým množstvom semien
Vzhľad a farba: sypká bez hrudiek, sýto červená farba
Za svoju farbu vďačí mletá paprika skupine farbív, ktoré sa radia medzi karotenoidy. Jedná sa o kapsantín, kapsorubín, zeaxantín a kryptoxantín. Farba týchto látok sa pohybuje od žltej cez oranžovú až po červenú a vzhľad mletej papriky závisí práve od ich zastúpenia.
Vôňa a chuť: aromatická vôňa, ľahko horkastá chuť
Použitie v kuchyni: do gulášu, mäsových pokrmov, omáčky, mäso, na gril, do šalátov, polievok, zeleninových zmesí. Dodá jedlu farbu a chuť.
Paprikové farbivá sú chúlostivé na zahrievanie. Papriku preto nepridávajte do rozpáleného oleja – zhorkla by a zhnedla. Čím kvalitnejšia paprika je, tým ľahšie sa spáli.
História a súčasnosť: paprika má domov v Strednej Amerike, odkiaľ priplávala do Európy s Krištofom Kolumbom v 15. storočí. Najskôr sa uchytila v Španielsku, kde bola označovaná ako „španielske korenie“, potom sa rozšírila do krajov s podobnou klímou. V 16. storočí sa začala pestovať už aj na Morave a najlepšie sa jej darilo v oblastiach dnešného Bulharska a Maďarska, kde sa rozvinula aj slávna tradícia jej spracovávania.
Zdravotné účinky:
- podporuje imunitu, má antiseptické účinky
- urýchľuje trávenie, odstraňuje plynatosť
- prečisťuje tráviaci trakt, obličky a močové cesty
- podporuje pevnosť ciev a srdca
- podporuje pevnosť kostného tkaniva, vlasov, nechtov, pokožky, krvotvorbu
Čo znamená označenie ASTA?
ASTA (Americká asociácia obchodu s korením (American Spice Trade Association)) vyjadruje takzvanú extraktívnu farbivosť , teda koľko farbiva sa z papriky uvoľní do oleja. Korenie sa nechá vylúhovať v acetóne a potom sa spektrofotometricky zmeria farba získaného výluhu. Výsledky sa pohybujú na stupnici od 30 do 180. Platí, že čím je číslo vyššie, tým sú farbiace schopnosti korenia lepšie a spolu s tým stúpa aj jeho cena.
Veľký vplyv na hodnotu ASTA má použitá odroda papriky a podmienky v priebehu pestovania. Uvádza sa, že najvyššia hodnota ASTA môže byť okolo 200, ale je potrebný vhodný druh papriky, ideálne podmienky počas celej pestovateľskej sezóny a šetrný spôsob spracovania.
Nutričné hodnoty NUTTY PAPRIKA SLADKÁ ASTA 200 100 G
Nutričné hodnoty | ve 100g | v 1 dávke |
Energetická hodnota | 1481 kJ / 354 kcal | |
Tuky | 13,0 g | |
Sacharidy | 14,9 g | |
Vláknina | 20,0 g | |
Bielkoviny | 14,6 g | |
Soľ | 0,0 g |
Vlastnosti produktu NUTTY PAPRIKA SLADKÁ ASTA 200 100 G
Obsah balenia | 100 g |
Krajina pôvodu | španielsko |
Zloženie | uvedené v popise produktu |
Minimálna trvanlivosť do | uvedené na obale |