Úvod / Zdravé potraviny / Korenie a soľ

NUTTY PAPRIKA SLADKÁ ASTA 200 100 G

NUTTY PAPRIKA SLADKÁ ASTA 200 100 G

NUTTY PAPRIKA SLADKÁ ASTA 200 100 G

1,40 €(1,17 € bez DPH)
SklademOdošleme v pondelok 13. 05.

NUTTY PAPRIKA SLADKÁ ASTA 200 100 G

Použitá časť rastliny: sušená dužina papriky siatej (papriky ročnej) s malým množstvom semien

Vzhľad a farba: sypká bez hrudiek, sýto červená farba

Za svoju farbu vďačí mletá paprika skupine farbív, ktoré sa radia medzi karotenoidy. Jedná sa o kapsantín, kapsorubín, zeaxantín a kryptoxantín. Farba týchto látok sa pohybuje od žltej cez oranžovú až po červenú a vzhľad mletej papriky závisí práve od ich zastúpenia.

Vôňa a chuť: aromatická vôňa, ľahko horkastá chuť

Použitie v kuchyni: do gulášu, mäsových pokrmov, omáčky, mäso, na gril, do šalátov, polievok, zeleninových zmesí. Dodá jedlu farbu a chuť.

Paprikové farbivá sú chúlostivé na zahrievanie. Papriku preto nepridávajte do rozpáleného oleja – zhorkla by a zhnedla. Čím kvalitnejšia paprika je, tým ľahšie sa spáli.

História a súčasnosť: paprika má domov v Strednej Amerike, odkiaľ priplávala do Európy s Krištofom Kolumbom v 15. storočí. Najskôr sa uchytila v Španielsku, kde bola označovaná ako „španielske korenie“, potom sa rozšírila do krajov s podobnou klímou. V 16. storočí sa začala pestovať už aj na Morave a najlepšie sa jej darilo v oblastiach dnešného Bulharska a Maďarska, kde sa rozvinula aj slávna tradícia jej spracovávania.

Zdravotné účinky:

  • podporuje imunitu, má antiseptické účinky
  • urýchľuje trávenie, odstraňuje plynatosť
  • prečisťuje tráviaci trakt, obličky a močové cesty
  • podporuje pevnosť ciev a srdca
  • podporuje pevnosť kostného tkaniva, vlasov, nechtov, pokožky, krvotvorbu

Čo znamená označenie ASTA?

ASTA (Americká asociácia obchodu s korením (American Spice Trade Association)) vyjadruje takzvanú extraktívnu farbivosť , teda koľko farbiva sa z papriky uvoľní do oleja. Korenie sa nechá vylúhovať v acetóne a potom sa spektrofotometricky zmeria farba získaného výluhu. Výsledky sa pohybujú na stupnici od 30 do 180. Platí, že čím je číslo vyššie, tým sú farbiace schopnosti korenia lepšie a spolu s tým stúpa aj jeho cena.

Veľký vplyv na hodnotu ASTA má použitá odroda papriky a podmienky v priebehu pestovania. Uvádza sa, že najvyššia hodnota ASTA môže byť okolo 200, ale je potrebný vhodný druh papriky, ideálne podmienky počas celej pestovateľskej sezóny a šetrný spôsob spracovania.

Nutričné hodnoty NUTTY PAPRIKA SLADKÁ ASTA 200 100 G

Nutričné hodnotyve 100gv 1 dávke
Energetická hodnota 1481 kJ / 354 kcal
Tuky 13,0 g
Sacharidy 14,9 g
Vláknina 20,0 g
Bielkoviny 14,6 g
Soľ 0,0 g

Dotaz k produktu NUTTY PAPRIKA SLADKÁ ASTA 200 100 G

Meno
Telefón
E-mailpovinné
povinné pole
Vaša otázkapovinné
povinné pole
 

Súvisiace produkty